En hel timma jul

Nu har det varit julafton i ungefär en timma, och jag måste säga att än så länge är jag inte värst imponerad.

För min egen del så betyder inte julen värst mycket längre. Man åker hem till föräldrarna och träffar dem som man alltid träffar, det är inte värst mycket mer spännande än så. Eftersom jag inte tittar på TV så får jag inte vidare mycket julstämning den vägen, och jag julpyntar inget heller. Var på Ikea idag, och på vägen hem var det gröna ängar kvar, vilket inte direkt gör att det känns sådär värst juligt att vara utomhus heller.

Men julen är tradition, och det gör ju per automatik att den är viktig. Trots det så betyder julen väldigt olika saker för folk, och alla vet nog faktiskt inte ens varför den firas. Men som sagt, innebörden är extremt olika, från person till person. Många jag pratar med associerar julen med stress, andra med stora utgifter (presenter osv). Vissa tycker att julen är en ren familjehögtid, och för andra så betyder den i sig knappt något alls.

Därav går ju själva tanken med julen i kras, eftersom det faktiskt är så att vi på julen ska samlas runt det faktum att det var detta datum man hittade på att Jesus föddes, och inget annat. Rent krasst sett ska man alltså inte fokusera på något annat än just denna fabulerade födelse, så syftet är alltså en aning svagt numera.

Men det är väl som med allt annat, det utformas efter individens behov, inte efter kyrkans kontrollbehov.

Ska man vara en sådan människa som beklagar sig över att samhället inte tar de vägar som man själv önskat så kan man ju alltid framhäva att det är lite trist att julen, som så mycket annat, blir mer och mer kommersiellt för varje år som går. Årets julklapp spås exempelvis av elektronikbranchen bli platta TV-apparater. Ganska massiv julklapp.

Men om man å andra sidan ska vara lite sådär kallt distanserad till allt så kan man väl också säga att det är synd att vi måste samlas runt något som jul för att ge varandra saker, träffa släkt och bara ha det bra tillsammans. Det känns som att det kanske skulle kunna spridas ut mer över året, men jag är faktiskt inte så inne på julmat att det känns som att vi behöver den oftare än jul och påsk.

Så det kanske är bra som det är, egentligen, människor behöver ju inte träffas hela tiden, det kanske är roligare att träffas när alla inblandade är överens om att det ligger någon högtidlig anledning bakom, något vi alla kan samlas runt. Även om syftet är påhittat så behöver ju inte gemenskapen, samhörigheten och alla eventuella associationer vara det.

Så God Jul! Vem du än är, och varför.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s