Är du verkligen säker på det?

Ödmjukhet är något som förväntas av samtliga människor idag. Det spelar egentligen ingen större roll vem man är eller vilket jobb man har, man förväntas lägga på ett lager av ovisshet och osäkerhet på allt man säger och gör. Om man i någon situation vågar yttra sig på ett sådant sätt som ens antyder att man faktiskt är helt säker på det man säger så blir folk väldigt skeptiska, oavsett vad det handlar om.

Jag tror det är mycket därför som vi har sådant politikerförakt idag. Politiker har ju som jobb att vara säkra och leverera besked, men så fort en människa säger att ja, så är det, så finns det alltid någon (eller några) som sitter och tänker: ”Hur fan kan han veta det?”. De behöver inte veta bättre själva, de har bara svårt att tänka sig att någon annan egentligen kan veta bättre än dem.

Det är således inte vidare komplicerat att vara kontroversiell idag. Om jag vill höja några ögonbryn så räcker det ju egentligen att säga sådana saker som att jag vet att det inte finns något liv efter döden. Ett påstående som möts av extremt stor skepsis på många håll, och folk börjar direkt fråga hur man kan VETA något sådant. Hur jag vet att inte jultomten finns, att Tor och Oden bara är påhittade, samt att sjöjungfrur inte existerar är det dock få som ifrågasätter. Men det hör ju inte riktigt hit.

Kort sagt, många blir lite förnärmade av att någon annan är säker på sin sak. Anledningen vet jag ironiskt nog inte riktigt, men spekulera kan man ju göra. Dels tror jag att det är som jag skrev tidigare, man har svårt att tänka sig att andra nödvändigtvis vet bättre än en själv. Speciellt när det handlar om sådant som ofta uppfattas som subjektivt, som exempelvis huruvida livet efter döden existerar.

Men den mer djupt rotade förklaringen lär nog vara att vi inte riktigt litar på folk och deras påståenden. Absolut sanning är ju av naturen mindre flexibel än lösa antaganden, och vi vill nog gärna tro att saker och ting kan vara lite mer mystiska och flexibla än vad vi nu kan anta är sant. Om det är något historien lärt oss så är det ju att vad man ”vet” förändras ju allteftersom, och så blir det ju snarare lite larvigt att någon har mage att komma och säga vad som är vad.

Men oavsett så finns det vissa saker som alltid varit sanna, och alltid kommer att vara det. Som att det inte finns något liv efter döden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s