Censur, säger folket

Typiskt att människor inte riktigt förstår vad det är de förespråkar, egentligen. Det är enormt vanligt faktiskt, speciellt på forum och liknande kommunikationsformer. I skrivande stund har över 70 000 läsare på Aftonbladet tagit ställning till huruvida speciella typer av datorspel bör förbjudas. Det aktuella spelet heter Rule of Rose, och ungefär 65% av läsarna anser att spel som skildrar obehagligt våld eller sex bör förbjudas.

Att bo i ett fritt land ter sig en aning skrämmande för många. Anledningen till detta är helt enkelt att att blir just så förbaskat fritt. Folk är fria att tycka vad de vill, göra vad de vill och framförallt spela vad det vill. Att ha en klar och tydlig innehållsförteckning, som deklarerar vad exempelvis ett spel innehåller, räcker inte. Ansvaret ligger som bekant inte längre alls på konsumenten, utan på producenten. Att vissa önskar ha en produkt räknas inte, så länge den stora massan kan bli stött.

Men vad frihet handlar om är inte att bara få fluff och trevligheter levererade till sig. Om det vore så att allt var fint och anpassat efter just dig så skulle ju faktiskt ingen direkt frihet behövas. Friheten sätts inte ens på prov innan den blir obekväm, och det är detta som är så fint, eftersom det är då människors färg verkligen lyser igenom.

Just Rule of Rose är ingen vidare äckligt spel, jag har själv spelat det. Det är ganska tamt, segt och tråkigt. Men denna hysteri, med tillhörande moralkärringar, blommar upp med jämna mellanrum. Människor som anser att allt som de finner stötande bör förbjudas, och människor som anser sig ha rätten att diktera för oss andra vad vi ska tycka och vad vi ska ha tillgång till i detta enorma mediebrus som finns idag.

Frihet innebär dock bara en sak, och det är rätten att bli stött, och att slåss för den. Jag gillar inte Desperate Housewives, men jag är dum i huvudet om jag för den delen vill förbjuda andra från att se programmet. Detta är frihetens kärna, sådant som stör mig, eller rent av kränker mig, tyder bara på att det som jag gillar men som samtidigt kan uppfattas på samma sätt för andra också på något sätt fått en OK-stämpel av samhället.

Att då aktivt vilja gå ifrån detta tyder bara på att man inte är en tänkande människa, man går bara efter vad som ”känns rätt” just då, utan att för den delen ta några som helst konsekvenser i beaktande. Det är trist, för om människor förstod att det är det faktum att människor har rätt att göra dem förbannade som är så fint med att leva i ett fritt land så skulle de kanske sluta hetsa så förbannat mot allt som sticker lite i ögonen. Det där som kanske inte är så politiskt korrekt alla gånger, men som ändå konsumeras med glädje av vissa, för att bespottas av andra.

Frihet är inget man kan ta för givet, långt ifrån. Och vissa patetiska idioter är beredda att skita bort den på grund av ett TV-spel. Det är spännande tider vi lever i, ingen tvekan om den saken.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s