Slår naturen tillbaka?

Att leva i nuet är naturligtvis viktigt, men nu har fokus sakta men säkert börjat skiftas mot framtiden en aning. Den största anledningen till detta är att domedagsprofeterna hittat en ny trumma att slå på, nämligen vår miljö och planetens framtid.

Vid första anblicken kan det verka som att allt är på väg att gå åt helvete, rent ut sagt. Det pratas om att vi har tropisk värme till och med här i Sverige på sommaren, och att om vi inte skärper oss kommer Skåne inom kort vara till stor del under vatten. Förlusten i det går naturligtvis att diskutera, men visst låter det lite otäckt?

Tittar man på grafer över sommartemperaturer i Sverige under hela 1900-talet (finns på SMHI.se) så ser man ganska snabbt att allt tjat om värme osv är rent skitsnack, och inget annat än skräckpropaganda. De absolut varmaste somrarna vi hade under 1900-talet var under åren 1901, 1938 och 1998, och dessa var ungefär lika varma. Hur kan det vara möjligt att vi får samma temperatur, med hundra års mellanrum, om det är så att det är alla föroreningar under den gångna perioden som skulle orsakat detta?

Visst, det kommer experter och säger det ena och det andra. Men faktum är det att en sådan allmänt vedertagen sak som ozon-hålet är ett faktum som är BERÄKNAT. Ingen människa har sett hålet, för det är ett teoretiskt hål. Man tror att det finns där, men även inom vetenskapen finns det gissningar och antaganden, man ska inte tro på allt direkt.

Som exempel på det så var det väldigt många experter som oroades över folkhälsan år 1937. Anledningen till det var att då släppte Disney Snövit på bio. Det var den första animerade färgfilmen, och man menade på att så mycket färg definitivt kunde skada ögonen permanent, så den filmen skulle man inte se. När blyertspennan kom så började folk gå över till den från exempelvis gåspennor, och eftersom hållningen är annorlunda fick folk symptom liknande dagens el-allergi av detta. Många ville då få det till att dessa pennor var skadliga för allmänheten.

Förändring skrämmer oss, kort sagt. Gör naturen något som vi tycker är konstigt och extremt så måste det genast förklaras via en massa pseudo-vetenskap, och ofta rena påhitt. I USA finns det organisationer som påstår att 25000 djurarter per år utrotas världen över, på grund av olika faktorer. Varifrån man får dessa siffror är det dock ingen som vet, och faktum är att de är påhittade.

Det är faktiskt så att om man läser om naturkatastrofer och sådant så upptäcker man ganska snabbt att vi faktiskt är ganska skonade från detta i världen idag. De absolut största katastroferna inträffade runt 1900-talet, och jargongen var säkerligen den exakt samma då. Det var säkerligen vårt fel, på något sätt, men sedan om det var gud som var förbannad på vårt syndiga leverne eller vad det nu må ha varit ska jag låta vara osagt.

Finns det riktig fakta här, är det så att vi borde tänka på hur vi lever och vad vi släpper ut? Garanterat. Men allt skitsnack runt ämnet gör att jag, och säkert många med mig, inte orkar bry mig, faktiskt. Vi har problem inom vissa områden, så är det, men räcker inte de problemen? Måste vi verkligen hitta på nya?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s