Ideologi är ett gissel

Jag tror inte på ideologi, övertygelser alltså. Anledningen till det är att de grumlar omdömet och gör att man blir blind för allt som inte stämmer överens med den verklighet man säger sig förespråka.

Med detta som grund så ser jag ingen direkt konkret skillnad mellan säg sittande regering i USA och Al Quaida. Metoderna och övertygelsen är den samma, de svär sig till samma gud, och anser att de har den rätten på sin sida. Och alla som inte delar deras syn kan man behandla lite hur som helst, mer eller mindre, eftersom gud gillar ändå inte andra människor lika mycket som han gillar dem.

Mentaliteten finns på mer lokal nivå också. Jag har stött på exempelvis veganer som på fullaste allvar kan tycka att hot och våld är goda metoder för att sprida deras budskap. För enligt deras syn så finns det bara ett rätt, och det är deras synsätt, och dem som inte följer det måste man kuva på ett eller annat sätt. Deras ideologi står högre än andras välbefinnande, och det är väl lite det som är pudels kärna.

På det sättet kan man ju säga att vi är lite för intelligenta för vårt eget bästa, eller kanske för dumma för att inse det bara. All ideologi har en helig ko, oavsett vad det handlar om, och denna gör man vad som helst för att främja, och gärna övertyga andra om dennes förträfflighet. Fundamentalism är ju inte heller helt sällsynt inom idelologi sådär, men trots att man då med enkelhet kan säga att den största faran ligger i just fundamentalismen så tycker jag att man då gör det lite lätt för sig. Nämligen just för att fundamentalismen får sitt bränsle från alla som inte är just fundamentalister men svär sig till den övertygelsen.

Vad allt detta innebär rent konkret blir ju faktiskt det att precis ALL ideologi i grund och botten är skräp. Om inte annat just för att bristen av verklighetsförankring gör att det inte går att ta det riktigt på allvar, om man inte ignorerar verkligheten dvs. Vilket dessvärre många gör.

Men vad man än tycker och tänker i frågan så skulle världen vara betydligt mycket bättre om vi inte hade en massa moralkärringar som talade om för oss hur fel vi levde, enligt deras mått. Om vi slapp allt vad religion heter, som genom rena lögner och propaganda försöker tuta i oss allt möjligt. Eller varför inte dumpa de politiker som struntar i bra förslag, hur mycket de än skulle gagna oss, av den enkla anledningen att ”fel” block på skalan kom på det?

Men det kommer ju aldrig att hända, det är ju en utopi jag beskriver, vilket jag är fullt medveten om. Alla kan bara göra det bästa de kan för att motverka det, och jag gör min del.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s