Demokratisk respekt

Nu ser vi eftergifterna av Folkpartiets spionage mot Socialdemokraterna. Jag hoppas att detta kommer kosta Fp deras plats i riksdagen, men det är ändå ett ganska klent hopp. Dock ligger det nära till hands att något annat parti i borgaralliansen (förmodligen Moderaterna) får deras röster. Detta vet Reinfeldt om, och det är därför han håller en så medmänsklig profil i frågan, för att inte skrämma bort dem som nu börjar tveka.

Vad som stör mig i skandalen (för det är faktiskt en sådan) är att den tydligt demonstrerar vilken otroligt dålig respekt våra partier har för demokratisk process. Det handlar inte längre om att människor ska få rösta på vad de vill, utan de ska luras till att rösta på dem som fuskar och bedrar. Man ljuger människor rakt upp i ansiktet, bara för att köpa röster, alltså. Det luktar nästan lite högförräderi.

I USA är detta mer välkänt och nästan lite accepterat. Ett klockrent exempel på denna obefintliga respekt är att i områden där det bor många svarta gör sittande regering (republikanerna) med vilje instrunktioner och hänvisningar runt hur röstning går till, och framförallt VAR man ska gå och rösta, extremt otydlig. Anledningen till det är att svarta i USA tenderar att rösta på demokraterna, och så kan vi ju inte ha det.

Ett annat problem är dock oviljan bland människor att en ta till sig fakta som har med politiken att göra. Hardcore-politikerna börjar dö ut nu, det finns liksom ingen ideologi kvar längre. Själv tycker jag att valsedeln borde ha ett litet prov på sig, som man måste klara för att rösten ska vara godkänd. Inga avancerade frågor, men att exempelvis veta vem den sittande statsministern är borde inte vara så krångligt att svara på. Alla vet nämligen inte detta.

Men det är ju inte konstigt att det politiska engagemanget hos befolkningen haltar, när respekten för samma apparat inte ens finns hos politikerna. Dem som ska slåss för dessa principer och vara dess orubbliga försvarare. De smutskastar varandra via mass-mail, tar sig in på varandras nätverk och rent av stjäl parti-hemligheter, och allt detta för att ljuga för andra människor, för att lura medborgarna till att på något underligt sätt tänka som dem, mer eller mindre.

Men det fungerar inte. Vad det gör är att det sakta men säkert skjuter demokratin, och respekten för densamma, i sank. Det blir inte värt något om en hanfull idioter ska kunna komma undan med dessa saker. Och det kommer de göra. Samt att jag är övertygad om att de ”värsta” affärerna inte är upptäckta ännu.

Så om du fortfarande lever under illusionen att politik i dagens Sverige är något nåbelt och fint så har din bubbla inte tillräckligt många lufthål.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s