Fri vilja, säger de kristna

Om man ska tro de kristna, vilket man naturligtvis aldrig ska, så kan man häröra alla världens problem till människans påstådda fria vilja. Fråga vilken kristen som helst, det är aldrig guds fel att vi krigar, eftersom det är vi, som genom vår fria vilja, valt att kriga. Det är den enda motivationen som behövs, tydligen.

Och gud värdesätter denna fria vilja, eftersom det är tydligen den som gör oss till människor, mer eller mindre. Det som separerar oss från andra djur, det som utgör själen, mer eller mindre. Men jag tycker att konceptet är intressant, och därför tänkte jag granska det lite mer i sömmarna.

Först och främst kan man kallt konstatera att vi människor har drifter. Ofta väldigt tydliga sådana, som exempelvis sexualdriften. Något vi inte kan få bort helt och hållet, men den går att stävja. Det är bara ett exempel, men det är ju fortfarande bara en drift, och inte ett behov.

Ett bättre exempel då är ju det att varken du eller jag kan välja att leva utan mat. Det går inte, för då dör vi. Alltså går det inte att välja att leva utan mat. Man kan då undra i vilket syfte en eventuell gud skulle fängsla oss på det sättet, eftersom vi mer eller mindre knyts till en satt rutin. En rutin som inte går att komma ur, eftersom man faktiskt dör då.

Jag ställde frågan på ett religionsforum, och fick naturligtvis inget bra svar, inte ens av de kristna. Man såg tillochmed matfängelset som något positivt, något som gav oss ett avbrott från vår annars så rutinerade vardag. Den naturliga frågan blir då om de hundratals miljoner människor som handikappas totalt genom svält ser det på samma sätt, men då blev det genast tystare.

Faktum är ju det att skulle vi inte ha ett behov av mat så skulle vi vara extremt mycket friare. Hälsan skulle vara bättre, och vi skulle inte behöva döda djur för att få mat heller. Människan skulle över lag mer eller mindre vara fri, eftersom maten som sådan faktiskt tvingar in många i rutiner som de egentligen inte önskar, utan bara genomför just i syfte att ”få mat på bordet”.

Nu när vi konstaterat att människan faktiskt inte är fri så faller ju hela den inställningen ganska pladask på ansiktet. Och har vi ingen fri vilja, är det då verkligen så att vi valt allt elände? Tillochmed de första människorna (Adam och Eva) påstås ju ha syndat, och deras son Kain slog ihjäl deras andra son, Abel.

Om det är så att det finns en gud som skapat oss och vi i vår tur beter oss som vi gör är det nog dags att reklamera mänskligheten, för något har gått snett i tillverkningsprocessen. Och gud är ett inkompetent arsle.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s