Lögner säljer bäst i världen

För en tid sedan valde Oprah Winfrey boken A Million Little Pieces, skriven av James Frey, som det senaste tillskottet till ”Oprah’s Book Club”. Detta var en sorts självbiografi, där Frey beskrev i detalj hur han missbrukat alkohol, droger samt begått diverse brott. Efter att det uppdagats att det mesta var påhittat fick Frey ta emot en rejäl utskällning av Oprah, rakt i TV, för detta gick ju minsann inte för sig.

Själv blir jag alltid lite ställd av lögner och allt det som motiverar dem från första början. I regel handlar det om människor som, likt Frey, driver fram en egen agenda, och gör det enbart för egen förtjänst.

Personligen är jag lite obekväm med sådant beteende. Ett exempel på det var när jag för några veckor sedan skulle handla naturgodis på ICA. Det fanns inga påsar märkta Naturgodis kvar, så jag tog en vanlig påse, för lösgodis. I kassan sade jag (naturligtvis?) direkt att det ÄR naturgodis i påsen, och inte lösgodis, som påsen indikerar. Kassörskan stannade upp och satt bara och tittade på mig, i säkert fem sekunder. Sedan sade hon: ”Jösses, det hade jag ALDRIG kollat efter, vi behöver verkligen fler som dig, det var jättebra att du sade till!”. Är det verkligen så enormt ovanligt att man inte försöker snika så fort möjligheten finns? För mig, i det läget, kändes det som att hon kallt räknade med att jag skulle försöka lura henne, eftersom hon blev så glatt överraskad när jag valde att inte göra detta.

Ärlighet uppskattas, men det förväntas inte. Tidningarna ljuger för oss precis hela tiden, jag har själv påvisat några sådana tillfällen här på ISE, och folk köper detta med hull och hår. Vill vi ens veta sanningen längre? Är det alldeles för tråkigt?

Jag tror det handlar mycket om det, uttråkan. Ingen skulle bli gladare än jag om exempelvis trollformler osv fungerade, eftersom vardagen onekligen skulle bli mer intressant, men är det inte lite trist att vi måste hitta på diverse företeelser bara för att vår ordinarie vardag är så förbannat tråkig att leva i, som normala människor? Måste vi ha våra religioner, gaia-fält, slagrutor, tarot-kort osv osv, vad är det som gör detta? Jag tycker det är trist.

När man hängt på nätet ett tag märker man också att en stor krydda, som nyttjas av fler och fler, är att man ska missrepresentera sig själv på nätet, eftersom här är det ju ingen som vet vem man är, inte sant? Helt plötsligt har alla drömjobb, är hur vältränade fotomodeller som helst, och har släppt minst tre romaner.

Men alla ljuger och duperar. Det är därför man måste tänka kritiskt, inte bara köpa skiten som andra matar en med. Man ska inte vara cyniker, man ska vara realist, för det är så verkligheten ser ut. Alla historier folk berättar för dig är inte sanna, allt tidningarna skriver är inte helt korrekt heller, och alla vill dig inte väl.

Alla har en agenda, ibland räcker det med att få dig att tänka som dem.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s