Robotarmar och aloe vera

Nyligen läste jag en artikel på IDG.se, som handlade om att forskare och läkare i USA lyckats montera in dator-chip i rörelsecentrat på en totalförlamad man. Själva operationen som sådan var väl inte så fantastisk, det hade ju en sjuåring med hammare kunnat göra, men vad som var så fantastiskt var att mannen med hjälp av dessa chips kunde styra muspekaren på en dator, samt en robotarm.

Detta tycker jag är ett framsteg värt att notera. Tänk bara på vilka tillämpningar detta kan få när tekniken är förfinad, människor som förlorat hela lemmar kommer kunna återfå rörlighet igen, via proteser som styrs via samma signaler som kroppen styrs idag! Som Robocop, alltså, fast utan allt våld. Kanske.

Vad som slog mig när jag läste detta, och insåg vilket enormt framsteg detta faktiskt är för medicinvetenskap, var vad jag hade hört talas om precis samma dag, och även vid tidigare tillfällen. Det är nämligen så att det är ganska populärt att hoppa på en sorts pyramidspel, där man säljer massvis med produkter som innehåller aloe vera. Allt möjligt handlar det om, från hårvårdsprodukter till hudkrämer. Ok, ingen större spännvidd, men du fattar.

Precis som alltid när det handlar om ren tro, för det gör det, så finns det naturligtvis de som helt okritiskt köper alla de argument FÖR aloe vera som detta mystiska tyska företag lurar på dem. Helt plötsligt påstås det bota precis allt! Eller ja, det botar ju naturligtvis inget, men det snabbar upp läkande, hävdas det populärt.

Det finns faktiskt bara en bevisad effekt med aloe vera. Ja, det är sant, slå upp det, jävla nötter. Gel gjord på aloe vera fungerar utmärkt som konserveringsmedel för frukt. Varför? Jo, substanser släpper igenom väldigt lite syre. Syre gör ju att exempelvis frukt ”åldras” snabbare, vilket denna gel alltså motarbetar väldigt effektivt.

Men, nu finns det då de, som helt utan vetenskaplig grund, hävdar att denna gel kan göra så att exempelvis sår läker snabbare. Genom att inte släppa igenom syre? Syre är enormt viktigt vid läkandeprocessen, och av just den anledningen så finns det en seriös studie från 1991, utfört av herrarna Schmidt och Greenspoon, som visar att läkandeprocessen tar LÄNGRE tid när man tillsätter aloe vera. Men det var ju som sagt tro det handlade om, och då ska man inte komma dragandes med sin vetenskap och logik.

Hur hänger då dessa två ihop? Jo, min koppling gjorde jag genom att fundera på dessa två enorma kontraster i mänskliga egenskaper. På ena sidan har vi dessa fantastiska forskare och läkare, som verkligen kommer att ha gjort enormt mycket för mänskligheten inom bara några år. På ANDRA sidan spektrat sitter fåntrattarna med sin hudlotion och ljuger om dess effekter samt duperar in andra i sin lilla helvetespyramid. Syftet för båda grupperna känns på något sätt som att de är förenliga på det sättet att de ändå försöker hjälpa till, de vill bidra med något, men skillnaden är att en grupp verkligen tillför något, medans den andra glatt tror att världen är en liten enkel lekplats där en salva kan bota alla världens problem.

Det finns ett engelskt uttryck som lyder: ”It takes all kinds to make a world”. Och det stämmer ju, i den värld vi lever idag. Men vi kan bättre, om vi dumpar allt jävla skitsnack, och fokuserar på att faktiskt göra skillnad.

Världen blir bara bättre när dess invånare är det, och i dagsläget är jag inte imponerad. Åtminstone inte av alla.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s