Hur är det nu med EU?

Stundvis blossar debatten beträffande EU upp igen. Rörelsen som kallar sig för ”Nej till EU!” verkar vara lite smått aktiv, åtminstone då och då, eftersom man fortfarande kan se nya dekaler, med detta kraftfulla budskap, sitta fastklistrade på diverse ställen.

Aftonbladet lyfte fram frågan för någon månad sedan, och då var det ca 43% av nätläsarna som faktiskt ansåg att vi skulle ut ur EU. Visst, det är lätt att säga det på webben, men jag ser ändå ett ganska stort problem med den attityden.

Grundproblemet är det att folk helt enkelt är dumma i huvudet. Åtminstone ca 43% av dem som gjorde sin röst hörd i just den frågan. De ”argument” man ofta hör i samband med dessa EU-debatter är att gemene man, alltså individen, undrar vad DEN får för de 25 miljarder vi betalar till EU varje år. Är det verkligen detta vi reducerats till? Kräver dessa personer en detaljbeskrivning av vad deras skatter går till i övrigt också?

Ungefär tio miljarder av det vi betalar till EU går direkt tillbaka till oss via jordbruksbidrag. Så det är 15 miljarder kvar. Dessa pengar ser jag lite som att betala för en buffé. Det är en fast kostnad, och sedan betalar man för att ta åt sig så mycket det bara går.

Klubben EU, som vi är med i, gör så att vi slipper avgifter när vi handlar med andra länder. Vi slipper tullar osv. Själv har jag sparat tusentals kronor på detta, då jag köper väldigt mycket film utomlands, och nu behöver jag inte betala moms och tull på dessa, vilket jag måste om jag beställer från exempelvis USA.

Så om jag sparar så mycket pengar på att vi faktiskt är med i EU, hur mycket sparar då inte alla svenska företag? Och det är VI som får tillbaka dessa pengar, vilket också är hela poängen med EU, samarbete. Att öka kommersen, att få igång utbytet över gränserna.

Men det är lätt att sitta hemma på kammaren och tro att man visst inte alls ser någon förbättring sedan vi gick med i EU. Imponerande att dessa personer vet hur det hade sett ut om vi inte gick med.

Samarbete gagnar alla, och vi tjänar som nation garanterat betydligt mycket mer än vi betalar för att vara med i EU. Jag tycker dock att svenska politiker är alldeles för dåliga på att informera om detta, men det ursäktar inte att folk är dumma i huvudet.

Man måste lära sig att tänka själv, för det är en av de få saker ingen annan kan göra åt en.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s