Ja, jag är för döddsstraff

Den vanligaste frågan jag får från de som vill mjölka mig på åsikter är om jag är för eller emot dödsstraff. Jag har med vilje undvikit att ta upp ämnet här, eftersom jag i regel tar upp lite andra saker i mina spalter, men nu tänkte jag reda ut begreppen runt detta alltid lika heta ämne.

När man pratar om dödsstraff pratas det också väldigt mycket om rättigheter. Vad man har för rätt att ta andra människors liv, etc. Har berört detta tidigare, men rent konkret kan jag säga så att rättigheter är överenskommelser människor emellan, utöver detta existerar de inte. Och om samhället kommer överens om att man har rätt att ta liv kollektivt så är det helt OK att göra det.

Vidare så brukar folk börja tjata om en massa länder som har dödsstraff, och hur ”dåligt” det fungerar där. Bara för att man är för principen som sådan så betyder det inte på något sätt att man stöder alla länder som tillämpar det, och deras metoder.

Några korta påståenden/frågor som är vanliga, och svar på dessa:

* I USA har en (eller flera) oskyldiga dödats av staten!
Nej, det är falskt. Även de organisationer som är helt emot dödsstraff i USA erkänner att ingen bevisats vara oskydlig efter att straffet genomförts.

* Dödsstraff avskräcker ingen!
Det skiter jag i, det handlar inte om att skrämma människor. Fortkörningsböter finns, och ändå kör folk för fort. Ska vi ta bort dessa böter för det? Ett straff ska straffa, inte skrämma, enligt min mening.

* Vad är det som hindrar person X från att mörda tio pers till, om den ändå ska dö?
Hoppet om att inte bli tagen, kanske? Överlagt mord, vilket är vad som krävs för dödsstraff idag (något jag tycker är helt rätt), är planerat. Då räknar man nog med att komma undan. För övrigt finns det inga siffror som tyder på att den som mördar lustmördar fler bara för sakens skull.

* Folk har dömts till döden, och visat sig vara oskyldiga!
Sant, det har hänt. Dock har det i samtliga fall upptäckts innan avrättningen. Och varför har man då upptäckt detta? Jo, tack vare modern rättsmedicin, metoder som inte existerade när dessa människor dömdes till döden. Exempelvis DNA är ju extremt effektivt vid brottsbekämpning, men på 80-talet användes det inte alls. Rättsmedicin är väldigt exakt idag, och vid dessa mål skulle absolut bevisning vara ett självklart krav.

Många som är emot dödsstraff har helt enkelt sätt för mycket film. Att det är fel kille som står täckt i blod vid kroppen och håller i kniven är helt enkelt inte speciellt vanligt i verkligheten.

Vad man måste inse är att det handlar om samhällets säkerhet. Vissa människor är helt enkelt en alldeles för stor fara för samhället över lag, det går inte att lita på dem längre, och då måste de bort. Man kan då säga att spärra in dem för resten av livet då, men det duger inte. De kan mörda medfångar/vakter, eller rymma. Riskerna är för stora.

Så vad man än säger om döddsstraff, vilka anledningar man än har att vara för/emot, så är det ett obestridligt faktum att den seriemördare som man dödar aldrig kommer kunna mörda igen. Och när så är fallet är åtminstone jag nöjd.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s