Upplevd säkerhet

Jag var till Turkiet för ett kort tag sedan, och jag åkte dit med en polare (Anders). På flyget noterade jag att de hade bytt ut metallbesticken mot plastbestick, när man fick flygmat. Inte nog med det, de ville se våra pass tre (!) gånger, innan vi fick gå ombord på flyget. Först vid incheckning, sedan när de scannade allt bagage, och sedan kom den faktiska passkontrollen.

Mycket säkerhet, kan tyckas. Dock var det så att i ryggstödet framför mig fanns en katalog för all den sprit man kunde köpa ombord på planet. Stora, enlitersflaskor, med alkohol. Varken jag eller Anders är flygrädda eller sådär, så jag började fritt spekulera i vad man faktiskt kunde använda denna alkohol till.

Rent krasst är ju alkohol bränsle. Ni som sett det brinna vet att det både är extremt lättantändligt, samt att det brinner ganska intensivt när det väl kommer igång. Fråga mig inte hur jag vet.

Min poäng med detta är då att här, bland alla passkontroller och plastbestick, går flygvärdinnor runt och delar ut litervis med bränsle, i glasflaskor! Ponera nu att jag är en illvillig medborgare, som kanske har bestämt sig för att livet inte är värt att leva, och eftersom jag inte vill resa ensam tar jag gärna flera med mig. Jag köper två flaskor sprit av flygvärdinnan som går förbi med spritvagnen, och sedan har jag ju faktiskt precis allt jag behöver för att ta ner hela planet, inklusive dess passagerare. Plus en tändare då, vilket inte är speciellt svårt att ha med sig. Vore jag väldigt kreativ skulle jag tillochmed kunna bygga en relativt simpel brandbomb av en av flaskorna, och gömma den på något busigt stället.

Men tänk dig nu att jag är skvatt galen, och sitter där med de två spritflaskorna jag just fått. Precis när flygvärdinnan gått förbi så reser jag mig upp, smäller den ena flaskan i huvudet på henne, och tänder eld på spritvagnen, som jag sedan sparkar ner i gången, så den rullar ner till bakre delen av planet. Nu fungerar ju även den krossade flaskan som vapen, samt att jag har en liter bränsle till att leka med, om jag så önskar. Obegränsade möjligheter för den levnadströtta psykopaten.

Min poäng med detta är att det vi ser är endast betryggande upplevd säkerhet, för verklig säkerhet är det absolut inte, och fram tills dess att något allvarligt händer verkar det inte vara så intressant att ha riktig säkerhet heller. Personligen tycker jag att det känns som ett betydligt mycket större hot att dela ut bränsle på planet än att ge mig en metallgaffel.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s