Fundera på vad som sägs

Det är intressant att läsa tididningen om man verkligen funderar på vad rubriker osv betyder. Jag har två ganska färska exempel på detta, och det är väldigt vanligt.

I dagens Aftonbladet kan man läsa om att man gripit den fruktade ”Haga-mannen”. Naturligtvis väldigt goda nyhter, men rubriken till artikeln lyder: ”Han levde dubbelliv”.

I förbifarten låter detta ganska vettigt, inte sant? Men vad betyder det egentligen? De får detta att låta som någon sorts avslöjande, att det faktsikt finns några alternativ. Alternativet är ju att han helt enkelt inte levde ett dubbelliv, utan att han öppet och hela tiden våldtog kvinnor. Om så var fallet hade det förmodligen inte tagit åtta år att få tag på honom.

Nog för att jag av erfarenhet vet att rubriksättarna på Aftonbladet med största säkerhet tar LSD på arbetstid så finns det andra publikationer som också gillar att lägga lite extra sensationstryck i sina rubriker. En regionaltidning som vi har på jobbet hade denna rubrik för några dagar sedan: ”Ingvar Kamprad är världens rikaste svensk”.

Åter igen, vad innebär rubriken? Att vara ”världens rikaste svensk” får det att låta som att detta är något hela världen är med och tävlar om, samt att det då är en enorm bedrift, men sanningen är ju den att det endast är nio miljoner människor, av ca sex miljarder, som ”tävlar” om detta. Anledningen till att man trots ovanstående blandar in hela världen är naturligtvis att det ska låta större och bättre än vad verkligheten tillåter.

Med allt detta i åtanke så måste man ju ändå fundera lite på varför det är på detta sätt. Det är ju människor som författar dessa saker, och på många sätt är vi väldigt lika. Det handlar inte om att man ska vara en mytoman, men likt mytomanerna så har vi nog alla ett litet behov av att hävda oss. Sedan kan det vara i små eller stora former.

Själv försöker jag stävja detta så gott det går. Anledningen till det är att man snabbt återkommer till diverse förväntningar när man gör på detta sätt. Plus att om man faktiskt åstadkommer något som förtjänar uppmärksamhet så är risken stor att det formligen drunknar i de luftslott man byggt upp tidigare.

Det centrala är ofta inte just vad folk säger, utan det är i regel syftet med att säga det. Ofta försöker man kommunicera saker genom att säga andra saker, och det är detta man som mottagare måste vara väldigt uppmärksam på.

Ord ljuger ofta, intentioner gör det sällan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s