Precis när man trodde att civilkuraget var dött

Magnus Betnér valde nu i veckan att hoppa av det så kallade humorprogrammet ”Extra! Extra!”, som sänds på TV3. Anledningen till avhoppet var att han drev lite för hårt med stackaren Runar Sögaard, när Runar var gäst i programmet. Egentligen finns det inte något mer att tillägga, men här finns hela artikeln:

http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,798169,00.html

Det saknas kurage i svensk media. Faktum är att svensk media är skitfeg, rent ut sagt. Den undersökande journalistik vi har i Sverige idag är faktiskt rent krasst ett skämt. Visst, jag kan också tycka det är roligt när Uppdrag Granskning sätter dit kommunpolitiker från hela landet, eller när Insider spolar fram, och förstör livet för, pedofiler.

Är det hit vi har kommit, med vår ”undersökande journalistik”? Det är ändå denna typ av program som ska eponera dessa saker, som ska spola fram sådant som faktiskt betyder något. Vem visste inte sedan tidigare att det faktiskt KAN hända att man blir lurad på bilverkstan eller att det finns ohederliga mäklare? Jag kan inte säga att jag är värt förvånad över dessa företeelser.

Men Magnus Betnér valde en annan väg. Det medium han hade tillgängligt för sig var ett humorprogram på TV3. Tydligen har kanalen inget emot att exponera gamla gubbar med slagruta, men när det handlar om Runar så är det fridlyst område, på något märkligt sätt. Runar är slödder, så enkelt är det, och varför ska hans lögner och fullkomligt skeva världsbild inte maglas ut och hängas upp för allmän beskådning? Varför inte ställa Runar till svars och höra om varför han ljög om att vara Matt LeBlancs ”andliga rådgivare”? Varför inte ställa de obekväma frågorna, eller ännu bättre, skämta om dem med hjälp av satir?

Jag har själv aldrig sett ”Extra! Extra!”, men Betnér är en talangfull komiker, och jag är säker på att han skulle kunna få in några ganska klockrena högerkrokar på Runar, men han få inte. Svensk media vågar inte.

Det jag uppmanar till är att man ska sätta blåslampan på de som ämnar påverka våra liv, de som vill lägga sig i och vara med och pilla. Runar är bara en i mängden, exponera de riktiga lögnarna, de som ljuger så stort och brett att man bara behöver dra i några tegelstenar för att hela apparaten ska gå i marken.

Är det inte detta vi behöver, och detta vi vill se? Självklart är det så. Och att man protesterar mot detta som Betnér gjorde tycker jag tyder på ett enormt civilkurage, och jag applåderar sådant beteende.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s