Mer kristen marknadsföring i media!

Man måste ändå uppskatta de kristna, på något sjukt och skruvat sätt. Jag tycker de är en fascinerande grupp människor, på många sätt och vis. Själv är jag döpt, men dock konfirmerade jag mig aldrig. Anledningen till detta var den att jag helt enkelt inte är troende, och jag har andra saker att göra med min tid, oavsett hägrande presenter. Själv skulle jag aldrig ge ungarna en massa prylar eller pengar för att de konfirmerar sig, det är inte något man ska muta folk till att göra. Faktum är att jag skulle föredra att man hotade ungarna, för att de skulle undvika det, men det kanske grundar sig mer i mitt djupt odlade förakt för religion, vad vet jag.

Hur som helst så tycker jag det finns aspekter av kristendom, och andra religioner, som är väldigt intressanta. Ingen nyare religion, som exempelvis flum-skräpet Wicca, kan komma undan med vad kristendomen kommer undan med, eftersom det inte skulle tilltala vidare många.

Kristendomen (alla former av den) existerar av en enda anledning, och det är för att kontrollera människor. Finns i grund och botten inget annat syfte. Man har exempelvis ”dödssynder”, som finns där för att ingen ska kunna hålla dem, och således ska man alltid be om förlåtelse och underkastelse. Alla vill dock inte inse detta, för det är självklart bekvämt att slippa tänka själv.

Tänk nu lite på hur kristendomen marknadsförs. Skulle andra saker i samhället kunna marknadsföras på samma sätt, och man kom undan med det? Vi jämför lite, och börjar med kristendomen:

Kristendomen: ”Tro på det vi tror på, annars kommer du brinna och plågas i alla evighet, gud älskar dig!”
Jag: ”Ok, hur vet ni detta?”
Kristendomen: ”Det gör vi inte, men vi tror att det är så. Alltså VET vi att det är så, och du kommer brinna!”
Jag: ”Men det finns alltså inga bevis för detta?”
Kristendomen: ”Nja, nej, men det är ju en TRO det handlar om, och då får man vara hur blåst som helst”
Jag: ”Då förstår jag”

Jag ska vara helt ärlig här, jag hittade faktiskt på ovanstående konversation. Vi tittar nu på senaste kampanjen från GB Glace:

GB: ”Äter du inte en päronsplit inom fem minuter kommer alla du någonsin älskat få cancer och dina ögon kommer smälta!”
Jag: ”Finns det bevis för detta?”
GB: ”Nej, absolut inte, men vi tror att det är så, varför chansa?”

Jag tycker det är brilliant, faktiskt. Tänk vilka enorma framgångar detta skulle röna världen över, människor skulle trycka i sig päronsplit till höger och vänster, för vem vill riskera ovanstående? Eller?

När man drar den kristna marknadsföringen till sin spets så kan den tyckas bli en aning absurd. Det sjuka är dock att den är precis lika absurd redan innan man drar den till sin spets. Eftersom mitt påhittade exempel med GB Glace är lättare att greppa för folk så är den också lättare att avfärna som påhitt, eftersom det kommersiella intresset hos GB Glace är mycket lättare att identifiera. Den svenska kyrkan är dock den största markägaren i Sverige. Kyrkan drar in enorma mängder pengar, och enda anledningen till att den överlever är att människor är rädda för vad de inte kan se, vad de inte kan styra över och kontrollera.

Om man ska kunna stödja en sådan organisation utan att känna sig skyldig måste man vara ganska nedgrävd, enligt min mening. Jag tycker all religion, i alla dess former, är ungefär lika tragisk. De är mänsklighetens största nederlag, men jag tror faktiskt det kommer minska, jag har hopp i den frågan. Många länder är sekulariserade redan idag, och trenden går åt rätt håll.

Vad alla dock måste vara med på att det handlar inte om något annat än marknadsföring. Marknadsföring som ämnar att stänga in dig i världens största kontrollmekanism.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s