[poow-seer]

Jag satt nyss och klickade runt lite på Helgon.net. Det är ändå lite småroligt med communities tycker jag. Inte för att vara sådär sajber-social som många bara verkar kunna dö för, utan mer för att man får se vilka många olika typer av människor det finns. Eller ja, typerna är väl ganska lätträknade, men variationerna av dessa är många.

Något som slår mig ganska snabbt är att de som är ödmjuka nog att tillhandahålla bilder på sig själva verkar snabbt bli förälskade i bilder som är tagna ur en viss vinkel. Bilderna känns inte direkt spontana, och är ofta ganska lika varandra.

Vidare kan man också säga att ganska många människor har det där speciella utseendet som de själva anser att de är som mest representativa när de visar. Du har säkert sett det själv, folk föredrar att se ut att vara så otroligt busiga, sexiga, obrydda, glada, bittra, hårda, etc.

Frågan jag ställer mig när jag ser detta är om bilden som man vill ge andra människor representerar vad man är eller vad man egentligen vill vara. Det finns säkert flera varianter, men jag tror nog mer att det speglar självbilden, alltså hur man ser på sig själv. En person som anser att han/hon är sjukt tuff vill naturligtvis visa detta på bilderna, exempelvis.

För mig representerar de mer behovet av att synas. Internet är ett underbart verktyg, men det har ändå medfört att människor kan uppmärksammas och läggas märke till på ett helt annat sätt än tidigare. De flesta därute är inte speciella på något sätt egentligen, och det kan te sig en aning frusterande för många.

Bilderna blir som det sista desperata försöket att verkligen vara någon, att vara den där enda äkta människan på ”nätet” som faktiskt är sig själv till 100% och som verkligen utstrålar den självsäkerheten och unika auran som hör till denna typ av personlighet.

Men frågan är i det läget om man verkligen ska försöka se exakt likadan ut på alla bilder. Alla människor besitter alla dessa egenskaper, i olika stor grad, och att då försöka avbilda sig som enbart en av dessa fungerar inte. Det blir självparoderande på något sätt.

Faktum är dock att det rakt av kvittar vilken syn andra har på dig. Det är du själv som genom handlingar och leverne talar om vem du är och vad du är för sorts person, och vad andra sedan tycker och tänker om detta spelar föga stor roll. Det finns inget bättre och mer värdefullt än en annan person som uppskattar de egenskaper man har utan att för den skullen behöva ändra sina uppfattningar och sin världsbild, det fungerar inte i längden.

Och det är även detta som gör att man måste lära sig att acceptera andra människor, och helt enkelt undvika de man har svårt för, eftersom människor förändras egentligen inte, inte i grund och botten. Inte ens om de publicerar en massa sjukt tuffa poser av sig själva på ett community.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s