Helt fel fokus

Många människor har en väldigt bestämd syn på saker och ting. En syn som färgar hela tillvaron, då man gärna applicerar denna syn på precis allt. Synen kan förändras från situation till situation, och den största faktorn som påverkar detta är andra människor.

I samma veva väver man gärna in att det ofta ses som en aning fult att vara villig och öppen för att bilda en egen åsikt. Att kliva av kollektivets räls är både osäkert och lite farligt för många, därför läggs det väldigt stor vikt vid normerna av övergripande åsikter. Ett mycket bra exempel på detta är filmbetyg och filmrecensioner.

Jag är kroniskt ovillig att rata saker i förväg i regel. Det finns inte några typer av filmer jag inte alls kan tänka mig att titta på, jag gillar musikaler, drama, komedier och älskar skräck, för att ta några exempel. Filmer som kittlar våra sinnen och som får en att tänka till är bra oavsett genre. Bara för att jag inte gillar de flesta romantiska komedier som spottas ut varje år så betyder det inte att alla är kassa, jag tycker exempelvis att Love Actually är en bra film.

Senare exempel på den masspsykos som omger filmbranschen är filmen The Fog. En remake av John Carpenters film från 1980, fast i lite modernare tappning. En film jag tycker var genomtänkt och faktiskt helt ok, men den har fått riktigt dåliga recensioner. I regel från folk som bevisligen inte begrep filmen, men visst, alla har rätt till sin åsikt. Dock är det så att när man hör detta som andra säger om filmen så är det inte helt sällsynt att många bestämt sig för att filmen är dålig innan de sett den, vilket är urtypen av primitivt flocktänkande. Jag sade varken bu eller bä innan jag gick och såg den på bio, och fann den underhållande, vilket säkerligen många fler hade gjort om de givit den en chans.

Det finns gott om exempel på ovanstående. Jag tycker till exempel att A Clockwork Orange är något av den mest pretentiösa skit som släppts, men det får man populistiskt nog inte tycka, osv.

Vad det handlar om i slutändan blir således att många fokuserar på att tycka som alla andra istället för att bilda sig en egen uppfattning. Man nästan räknar med att man ska ha precis samma åsikt som alla andra, och ofta blir det antingen alldeles för jobbigt att bilda sig en åsikt, eller att uppleva saker fördomsfritt, för den delen. Det är dock inte speciellt fult att ha en egen åsikt, eller att ens tänka själv. Faktum är att jag uppmuntrar det, det är uppfriskande i denna gråa vardag vi lever i.

En av de stora sakerna som skiljer oss från djuren är att vi kan välja och forma vårt egna liv och vår tillvaro. Trist att så få faktiskt ser detta som en underbar möjlighet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s