Vad är du ute efter, egentligen?

Alla vill ha olika saker i livet och förväntar sig olika saker av sin livstid. Vissa kan dedikera hela sitt liv till att tala om för andra att de inte ska äta kött, andra kan ligga på en strand och leva på familjens förmögenhet hela livet.

Om man pratar önskvärda levnadsmetoder så tycker jag det handlar mer om att man ska vara individualist än något annat. Sålänge man är klar över att oavsett vad man väljer att dedikera sitt liv till så handlar det enbart om att man själv ska bli lycklig. Vissa människor uppnår denna lycka genom att känna att de influerat andras kostvanor, andra tycker att det handlar om att sitta som VD på ett stort företag.

Alla behöver olika saker för att uppnå lycka, men rent krasst sett tycker jag att det är detta som är meningen med livet, om vi nu ska vara lite filosofiska. Det krävs dock att man är ärligt med sig själv och erkänner för sig själv att det är den egna lyckan som är viktigare än precis allt annat, eftersom alla i grund och botten fungerar så. Att vi sedan kan uppleva denna lycka genom att tillföra något till andra människors liv kan ofta misstolkas som en sorts empati eller självuppoffring, men faktum är ändå att vi inte gör saker vi inte själva tjänar på eller mår bra av, på något sätt.

För min egen del kan jag säga att jag har en ganska klar bild av vad jag är ute efter. Därmed dock inte sagt att jag vet exakt hur detta ser ut idag, men jag litar på mitt omdöme till den grad att jag känner igen det när jag ser det.

Alla vet dock inte riktigt vad de vill. Man kan tro att man finner lycka på ett sätt, men så visar det sig, efter ett antal försök, att den metoden fungerar inte. Då krävs det en enormt god självdistans för att man ska kunna omvärdera sina egna val och känslor. Först när man har den självdistansen initiellt, när man bildar sig denna bild av vad som skulle kunna tänkas representera lycka i livet, kan man lita på sitt omdöme, och många är i dagsläget inte riktigt där ännu.

Det är egentligen detta som skiljer starka människor från svaga människor. Viljan och kapaciteten för att revidera sitt liv och de egna värderingarna. Precis alla gör misstag, och ofta misstag som inte speglar den egna viljan och vad man innerst inne önskar och vill, men det krävs en väldig styrka för att förändra sig baserat på dessa misstag.

Kampen måste också respekteras av andra. Man måste inse att alla i grund och botten har samma mål, det är bara vägen dit som ser annorlunda ut. Det egna omdömet måste vara baserat på detta grundläggande faktum, för annars är det dömt att misslyckas.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s