Det man vill höra, vill veta och vill säga

Människor i största allmänhet axlar regelbundet rollen som censurinstans, gentemot alla andra. Trots att vi i Sverige saknar förcensur på allt förutom spelfilm så bestämmer man väldigt ofta själv vad andra vill höra, vad ve vill veta och vad de önskar att man själv ska säga. Alla dessa föreställningar applicerar vi på varandra dagligen, förmodligen oftast utan att tänka på det.

Grundprincipen i hela förfarandet är att man alltid tror att alla kanske inte alltid VILL veta just precis allt. Det kanske är saker man vill höra istället för andra, ofta mindre bekväma, faktum. Men frågan är vad man rent objektivt inte skulle vilja ha reda på?

Själv är jag för öppenhet. Inte för att jag nödvändigtvis måste veta allt (trots att det vore lite kul), utan mest för att oavsett hur världen omkring mig ser ut och fungerar så vill jag känna till detta. Viss fakta kan kännas mer obekväm än annan, men jag tycker, rent principiellt sett, att det spelar faktiskt ingen roll. Om det finns faktorer som förändrar hur saker och ting bör uppfattas och hanteras så lever vi alla i samma värld, och vi bör kunna ge varandra den respekten. Det finns inget som säger att person X är bättre på att hantera informationen än person Y.

För att väva in ovanstående slutar det oftast med att man lutar sig mer mot att uttrycka sådant som folk vill höra, snarare än det de faktiskt borde höra. Det handlar inte om rena lögner, snarare nedfilad fakta, som innehåller precis så mycket information att det egentligen inte kan klassas som någon reell information alls längre. Trots att det faktiskt inte är ren och skär lögn tycker jag ändå att det är oärligt, och inte något som bör premieras direkt.

Bland det värsta som finns är att inte veta var man har människor, och så är det allt för ofta, trots att vi faktiskt i regel inte känner till detta. Om alla istället försökte spela med mer öppna kort och börja behandla resterande människor i sin omgivning som vuxna så skulle vi inte bara kunna garantera oss mer respekt sinsemellan, utan även förtroende. Något som är hörnstenen i alla former av relationer egentligen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s