Fyrverkerierna får skulden för idioternas handlingar

I dagens Aftonbladet finns en tårdrypande artikel om en stackars 17-åring som tragiskt avled i en fyrverkeriolycka förra året. Här finns hela artikeln:

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,755010,00.html

I denna artikel ondgör sig föräldrarna över att butiken som sålde dessa fyrverkerier till deras son fortfarande säljer fyrverkerier utan tillstånd, samt att 17-åringens mor även förklarar att hennes son minann var så ”försynt och försiktig”.

Själv är jag inte varken vidare försynt eller försiktig. Dock är det så att om jag köpt en fyrverkeripjäs stor som ett pansarskott, som dessutom innehåller tillräckligt mycket krut för att spränga ett kassaskåp, så skulle jag inte gå fram till pjäsen om den inte briserat. Man tycker att detta borde tillhöra vad man normalt sett kan rubricera som folkvett, men tydligen inte, då detta var precis vad 17-åringen gjorde. Exakt hur länge han tyckte det var vettigt att avvakta förtäljer inte historien, men pjäsen detonerade hur som helst precis när han kom fram till den, och laddningen avfyrades i ansiktet på honom. Han avled på fläcken.

Min poäng är den att av alla de enorma mängder människor som skjuter fyrverkerier varje år är det EN som dör, och detta är oftast resultatet av hemmagjorda smällare, vilket jag snarare vill rubricera som självmord. Alltså är det inga siffror alls att prata om, det är farligare att åka bil på nyår än vad det är att skjuta fyrverkerier.

Idioterna kommer vi dock aldrig att komma ifrån, men det är inte fyrverkeriernas fel att dessa människor existerar eller att de inte förstår bättre. Vi bör snarare vara tacksamma för att de sanerar genpoolen genom att de lyfter sig själva ur denna. Människor som solar på biltaket i åskväder, badar med brödrosten eller sticker ansiktet i fyrverkerier är helt enkelt inte utrustade för att klara sig, och därför sorteras de ut. Det har inget med en enskiljd faktor att göra, utan det är snarare bara en tidsfråga.

Mer specifikt, i fråga om fyrverkerier, så är det alltid absolut säkrast att man tillhandahåller fabrikstillverkade smällare, då de smällare folk tillverkar själva dels är många gånger kraftigare, samt att de ofta innehåller splitter och annat som kan orsaka personskada. Den övernitiska idiotpropaganda som förbjöd smällare från första början vinner ingen på, snarare tvärt om.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s