Den alltid lika heta piratkopieringen

Det diskuteras högt och brett om piratkopiering. Jag ska börja med att klargöra att jag piratkopierar själv. Jag laddar ner film ibland, och kollar på denna. Dock är det så att jag alltid, utan undantag, köper de filmer jag tycker är bra. Verkar en film lovande på trailers osv så går jag och ser den på bio. Jag rättfärdigar inte min egna piratkopiering på detta sätt, men det är så jag gör det.

Hela debatten runt piratkopiering genomsyras av den mentalitet som jag skrev om när jag behandlade fackförbunden vi har i Sverige. Denna hållning är inte bara kontraproduktiv, den kan vara rent av farlig för en nations välfärd. I korta drag kan man sammanfatta denna mentalitet som att företag skall kuvas samt att det är fult att vilja tjäna pengar. Något som alla vill, men när andra vill det så är det genast fult. Mer om detta senare.

Om du hängt med i IT-pressen de senaste månaderna så vet du att Sony BMG (deras musikbolag) för en tid sedan införde ett kopieringsskydd som installerade dolda processer på användarens dator, ett så kallat ”root kit”. Marknaden rasade, som vanligt, och termer som ”övervakningssamhälle” och ”polisstat” är inte ovanliga när dessa saker diskuteras. Men frågan är då varför Sony BMG gjort detta? Svaret är enkelt, de har inget val. Alla börsnoterade företag har en skyldighet gentemot sina aktieägare, och denna skyldighet är att tjäna pengar. Ger man bort sina produkter sviker man aktieägarna, och det får man aldrig göra. Det är således piratkopierarna som klagar på de skydd som de själva tvingat fram. Personligen tycker jag dock att Sony BMG gjorde fel när de inte informerade om skyddets existens, då alla konsumenter måste få reda på vad det är de köper så de kan ta ställning till om de önskar köpa produkten eller inte.

Vissa personer jämför piratkopiering med stöld. Andra kontrar då med att det inte alls är samma sak, då personen man påstås stjäla ifrån behåller den faktiska varan (CD-skivan, DVD-filmen etc). Detta argument mot att det faktiskt är stöld är dock fullkomligt idiotiskt, och anledningen till detta är att syftet med att sälja dessa produkter är inte att man ska få ut så många plastskivor som möjligt, utan det man säljer är det faktiska innehållet. Skivan som sådan kostar ören att producera, och den genererar ingen vinst i sig. Innehållet är vad producenterna vill få ut, och det är detta man som piratkopierare TAR gratis, och utan lov. Är inte det stöld, så säg?

Ekonomi, säger många. Det är för dyrt att betala 600:- för ett spel till Xbox 360. Då kan jag bara informera om att konsumption är ingen rättighet, det är ett privilegium, och kan man inte konsumera ska man inte heller göra det. Tycker du inte spelet är värt pengarna är spelet inte producerat för dig heller, då ska du inte heller använda det, det är inte så det fungerar. Ett vanligt spel till exempelvis Xbox 360 sysselsätter mellan 50 och 100 utvecklare i minst ett års tid, många tar upp till fyra år på sig att färdigställa ett spel. Att då komma och säga att ett spel inte ska kosta mer än 100:- visar bara på hur dum i huvudet personen som påstår detta måste vara.

De absolut mest giria människorna av alla är inte företagsrepresentanterna som ska dra in så mycket pengar som möjligt. Det är vi, privatpersonerna, som kallt räknar med att vi ska kunna konsumera gratis och inte är villiga att betala för oss. Alla som gnäller över att företagen har redan så mycket pengar, så de kan minsann stjäla med gott samvete. Det känns som att många känner sig lite som Robin Hood när de tar från de som de bedömer vara rika för att ge till sig själva.

Nej, det finns inga ursäkter för att piratkopiera. Alla har rätt till det de producerar, och det är ingen rätt att konsumera. Jag piratkopierar som sagt själv, men jag står för att det trots att i slutändan är fel, och jag skulle aldrig ge mig in på något så korkat som att försöka försvara det med socialistpropaganda eller idiotiska jämförelser.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s