Det är rösten jag stör mig på

Oddsen är ganska goda för att du känner någon som ”gullar till” rösten när de pratar med sin respektive. Oddsen är tillochmed ganska goda för att du är en av de förbannade satarna som gör detta. Enligt mig är det en styggelse, men låt mig först förtydliga vad jag menar, för er som är oklara över detta.

Väldigt många ändrar rösten när de pratar med sin respektive. Inte är det på ett bra sätt heller, som att man skulle bli rak och auktoritär, åh nej. Rösten går igenom en omedelbar transformation och personen de pratar med är helt plötsligt inte värdiga att tilltalas som vuxna individer, utan rösten blir ofta nasal och man drar ut vokalerna till bristningsgränsen (”Meeen heeeej!”). Och detta gäller inte bara de som är nykära, om du nu trodde det. Det är en kronisk pest som för alltid klistrar sig fast på stämbanden, för att sedan bringa audiella vidrigheter till alla våras öron.

Det som förbryllar mig mest är egentligen inte hur man kan gör sig till på det sättet, trots att det ärligt talat ter sig en aning märkligt. Det som förbryllar mig något så förbannat är att det faktiskt finns de som accepterar att bli tilltalade på det sättet. Om någon pratade med mig som om jag var ett litet barn, ett husdjur eller förståndshandikappad så skulle jag slå ihjäl vederbörande med dennes egna skor. Kanske inte riktigt, men du förstår principen.

Något beror det ju på, och jag tror det är en vanesak bara. Oftast är det de av det kvinnliga könet som tilltalas på detta sätt, och de kanske är vana vid någon nivå av nedvärdering och förnedring. För tänk dig själv om någon pratade till dig så, skulle du tycka det var vidare angenämt? Förutsatt att du är kille, då, för brudarna verkar ju inte bry sig vidare värst.

Killarna som pratar såhär gör det förhoppningsvis inte för att vara överlägsna, åtminstone inte medvetet. Nog kan det förefalla en aning cyniskt att ens föreslå något dylikt, men allt vi gör gör vi av en anledning, och denna anledning behöver inte alltid ha samma medvetna motivation som omedvetna. Eftersom vi män skulle tycka det var förnedrande så vet vi ju själva om det. Det primära (medvetna) syftet är dock gissningsvis att det ska låta gulligt och kanske även lite vårdande.

För mig fungerar det dock mer som kräkmedel.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s