Social stank

Ibland kan man bara observera, utan att för den delen erbjuda en lösning eller säga något alls av relevans egentligen…

Vissa sorters stinkande är av någon outgrundlig anledning socialt accepterat. Tänk på saken, om en person stinker svett så ser man på den personen på ett helt annat sätt än om personen stinker rök eller parfym. Trots att svett oftast är en ganska mycket mildare stank i relation till de senare alternativen.

När jag bodde i Göteborg var detta extremt tydligt, eftersom kollektivtrafik är väldigt stort där, av självklara anledningar. Det hände att jag var tvungen att byta plats på grund av att personen brevid mig stank så förbannat kraftigt att det nästan stack lite i ögonen. Då är det rök jag pratar om, och inte svett. Nog har det hänt att man suttit på bio och velat spraya Axe på personen brevid, men det är inte så man önskar att personens föräldrar varit sterila sedan födseln.

Frågan är då varför viss stank är socialt accepterad när annan inte är det. Förmodligen beror det på stankens källa. Samhället har över lag någon sorts tycka-synd-om-attityd gentemot rökare, att störa sig på rökare är lite som att störa sig på en rullstolsbunden, det är förbjuden mark på sina sätt. För rökning är ju ett beroende, och det är ju aldrig den beroendes fel att den är just beroende. Eller visst ja, så var det inte alls nej, men oavsett. Svett däremot kan ju en dusch, borste, svinto, osthyvel och rivjärn (de mer extrema fallen) kurera, så det är ju hur enkelt som helst att hålla efter. Rökare som stinker gör det alltså för att de är sinnessvaga och de som helt enkelt inte orkar tvätta sig är bara slöa, vilket är mycket värre än att vara beroende, inte sant? Sinnessvaga tycker man synd om och slöa ogillar man.

Själv är jag varken rökare eller vidare svettig av mig, så jag drabbas bara av alla andra som är det, vilket är lite vad samhället går ut på, att dela med sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s