Halloween

Finns det något mer meningslöst skit-påhitt än Halloween? Och har vi verkligen så få högtider i Sverige att vi måste hitta på nya?

Halloween är en amerikansk högtid. I Sverige kallas den för ”all helgona”, typ, och det har väldigt lite med Halloween att göra. Detta började för bara några år sedan, när Svenska handlare kom på att det finns pengar att tjäna även här. Man började handla in dessa produkter, och helt plötsligt handlade helgen inte längre om att hedra de döda, utan nu ska vi tydligen skrämma varandra istället. Inte nog med det, vi förväntas även klä ut oss och ge bort mängder med godis. Vi har sådeles skiftat fokus från att hedra de döda till att hedra kommersialismen. Hur många vet varför man firar Halloween från första början? Fråga folk.

För att du själv inte ska stå som ett frågetecken när de säger ”vet inte, varför firar vi?” så kan jag tala om att Halloween (kort för ”All Hallows Eve”) började som en ritual blank Celterna på Irland för bra länge sedan. Man trodde att när sommaren tog slut, vilket officiellt var den 31:a oktober, så hade alla andar som tillhörde alla de som avlidit det senaste året ett fönster för återfödelse. Vad de gjorde under detta fönster, som varade en dag, var att de letade efter levande kroppar som de kunde ta över, för at på det sättet leva vidare. Man klädde ut sig för att skrämma bort dessa andar. Var godiset kommer i i bilden förtäljer inte historien, men det var väl när kommersialismen runt Halloween kom igång.

Själv tänker jag inte öppna dörren om några ungskitar ringer på och vill ha godis, men ni som öppnar skulle ju kunna göra allt lite roligare (och nästan värt pengarna) genom att ha riktigt gott godis, men att bara ge det till dem som kan förklara för er varför man firar Halloween. Min gissning är att du inte behöver köpa hem vidare mycket godis.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s