Där tiden finns

Det känns som att Svenssons fokus har skiftat ganska kraftigt under de senaste åren, och alla har fått så otroligt bråttom. Det ska gå fort, allt ska bli klart nu på direkten, tid är pengar, osv osv. Inte bara på arbetet, utan nästan ännu värre privat.

Snabbmaten omsätter garanterat mer nu än det någonsin gjort tidigare. Kvasi-fyndig Findus-reklam ska få oss att tro att deras ”kockar” verkligen bryr sig om hur maten smakar, och att de lägger sin personliga touch på precis varje rätt man äter, men det är lika mycket massproducerat skit som McDonald’s, mAx eller Burger King (ja, det är samma skit). Antingen smakar det inget eller så smakar precis allt samma, men folk har slutat bry sig, för fokus ligger inte längre på hur det smakar. Bara att det går snabbt, det som säljer Billy’s i reklamen är att det tillagas i mikron. Inte så konstigt, eftersom smaken inte är mycket att hurra för.

Man tillochmed dissar av de saker som tar lite tid. Att laga vanliga smörgåsar exempelvis är tydligen förkastligt jämfört med att värma en bit ostfyllt bröd i mikrovågsugnen. För vem gillar inte det där svampiga brödet som blir i mikron?

Själv köper jag aldrig färigmat. Snabbmat, visst, men då är den åtminstone lagad, och jag undviker ovan nämnda hamburgerkedjor i bästa möjliga mån. Jag gjorde egna köttbullar igår, och det ÄR inte speciellt jobbigt, det tar inte ens vidare mycket tid. Vad det däremot ger är att det smakar flera resor bättre och det smakar som jag vill att det ska smaka. Jag har även slutat med att köpa färdiga hamburgare, och gör även dessa själv, då även de blir extremt mycket godare när man gör dem av faktisk köttfärs.

Vad är det vi sparar ihop till egentligen? Alla har precis lika mycket tid på ett dygn, och vad är det som är så förbannat viktigt att vi inte kan lägga tid på det som faktiskt spelar mest roll i våra liv, nämligen den näring vi stoppar i oss? Utan den överlever vi inte, men vi överlever däremot utan alla dokusåpor och motsvarande skit som går på TV på eftermiddagar och kvällar. För det är väl dit tiden går i många fall, man ska ha tid att ”slappna av”, eftersom man bestämt sig för att det är man minsann värd efter att ha slitit på jobbet.

Dock är det inte vidare stressande att laga mat, tvärt om. Det är väldigt avkopplande, men då måste man låta det ta lite tid. Alla kan laga mat, alla kan ta sig tid och alla kan lära sig att prioritera vad som är viktigt. Att spara tid är bland det minst viktiga som finns, och först när man förstår det kan man lära sig att slappna av och fokusera på det som betyder något.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s