DNA bör lagras

Det är mycket tjafs runt DNA. Själv har jag aldrig riktigt varit med på tjatet om att det på något sätt skulle vara integritetskränkande att lagra allas DNA i en central databas. Jag tycker att det bör komma upp till diskussion.

Huvudargumentet är alltså att DNA skulle vara något väldigt intimt, som man inte gärna delar med sig av. Sanningen är ju dock den att det finns ju knappast något vi sprayar vår omgivning mer mer än just vårt DNA. Det finns i hårsäckar, saliv, blod, hudceller och andra celler också, för den delen.

DNA är heller inte vidare personligt, egentligen. Visst, det är i princip unikt för varje person, men det säger väldigt lite om hur vi är och vad vi är för sorters människor. Dock tycker jag att nästan all forskning är intressant, så att forska på den DNA man skördar vore väl inte heller fel.

Anledningen till att jag tycker detta är så viktigt är helt enkelt den att det skulle stävja brottsligheten markant. Inga utdragna jakter efter mördare osv, allt skulle gå att lösa väldigt enkelt, vilket i sin tur skulle avskräcka brottslingarna. Plus att vi naturligtvis skulle ta DNA på alla som ville in i Sverige, vilket också skulle medföra att vi inte skulle bli värst intressanta för organiserad brottslighet. Människor som är utvisade skulle heller inte kunna ta sig in igen.

Ta allas DNA vid födseln, och knyt den mot personnummer. Ta även DNA på samtliga som kommer i kontakt med Landstinget, mer eller mindre, vid besök till exempelvis läkare eller tandläkare. Hur enkelt som helst.

Att sedan gnälla om att det skulle vara kränkande osv är bara dumheter, DNA är inte värst användbart som det är, och det är knappast farligt att släppa på sitt DNA. Personligen har jag inga problem med att släppa på lite låtsasintegritet för att få ett säkrare samhälle.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s