Svensk rätt är helt fel

Varje år döms ett flertal människor för brott i Sverige. Det kan handla om ”triviala” brott, som exempelvis småstölder, eller mord och sådana grövre saker. Rutinen vi har för dessa människor är i regel att vi slänger en sorts ”fy skäms!” på dem, i form av böter och/eller fängelse.

Hela principen med fängelser är inte något jag motsätter mig. Jag tycker tvärt om att det är bra att man sonar för sitt straff på det sättet, att stängas ute från samhället under en viss tid alltså. Jag ser dock ett ganska stort principiellt problem här.

Saken är ju den att varje intern kostar flera tusentals kronor i veckan. Således kan man med lätthet påstå att det inte bara är individen som straffas, utan hela samhället. Vi straffas kollektivt för att vi inte lyckats fostra denna invdivid till en bra och produktiv medborgare, som kan hålla sig inom lagens gränser.

Hur rättar vi då till detta principella fel och får bukt på den kollektiva bestraffning som pågår? Lösningen är faktiskt ganska enkel, och den heter: fängelsefabriker. Den vettigaste lösningen är enligt mig att man helt enkelt sätter fångarna i produktion. Vitsen med detta är att varje fånge ska dra sitt eget strå till stacken och dra in de pengar som han/hon själv kostar.

Man kan då med all rätt fråga sig hur en fånge ska motiveras till att göra detta, och då tycker jag att man kan sätta fångens liv på anstalten i relation till intäkterna. Mat kostar, TV kostar, bättre säng kostar. Allt kan man sätta ett pris på, och räknar man på veckobasis ska ni se att det blir fart på våra interner. Ingen kabel-TV, om du inte jobbar. Kanske inte ens alla mål mat på dagen, om du inte jobbar, eller åtminstone betydligt mycket mindre portioner och sämre mat över lag.

Skötte man detta på rätt sätt skulle dessa fängelsefabriker tillochmed kunna dra in pengar, man skulle alltså tjäna på fångarna. Staten vinner, och vi belönas istället kollektivt för att vi fängslat en person som på något sätt utgjort en fara för oss hederliga medborgare.

Exakt vad som ska produceras är naturligtvis en senare fråga, det jag efterlyser är mer ett policy-beslut. Principiellt sett tycker jag det är helt korrekt att man ska få göra rätt för sig, speciellt om man fängslats. Ett annat plus är att jag misstänker att detta skulle ha en mer avskräckande effekt för många än strafftiden som sådan.

Finns viljan anser jag att förslaget är fullt genomförbart, samt att det faktiskt bör genomföras.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s